3X3

Opis natjecanja

Košarka 3×3 noviji je format koji se igra na jednom košu s tri igrača na terenu i jednom zamjenom. Ova košarkaška disciplina je službeno vođena i promovirana od strane FIBA-e, krovne svjetske košarkaške organizacije.(Službena pravila 3×3) Prvi put je uspješno odigran turnir u 3×3 košarci kao međunarodno natjecanje na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine, a tada je naša reprezentacija osvojila srebrnu medalju. Od 9. lipnja 2017. košarka 3×3 je dodana olimpijskom programu, počevši od igara u Tokiju 2020. i od tada napreduje veoma brzo kao sport.

FIBA gleda 3×3 kao glavni adut za promociju košarke. Kao jedan od vodećih urbanih sportova s bazom od 200 milijuna igrača svih uzrasta i vještina, košarka 3×3 postaje motor razvoja košarke. Najveća snaga i prednost košarke 3×3 je jednostavnost kako u pravilima tako i u potrebnom sadržaju za igru, što omogućava održavanje natjecanja u centrima gradova pred gradskim znamenitostima kao kulisama. 3×3 format sadrži sve elemente, znanja i vještine potrebne za košarku i zaista je efektivan način za privući mlade košarci i inspirirati ih za bavljenje sportom.

Prateći uspjeh u košarci, vodstvo IWBF-a odlučilo je uvesti 3×3 na velika vrata u košarku u kolicima kao novi sport.  Razvoj 3×3 je izuzetno važan dio plana IWBF-a za razvoj same igre i njenog rasta, te za širenje mreže igrača, navijača i dionika.
Prvo otvoreno natjecanje održano je na IWAS 2020 u Nakhon(Thailand) u veljači 2020. godine.
Prva verzija pravila je dostupna uzimajući u obzir natjecanja koja su već provedena.
HSKUK ima veliku ambiciju organizacije događaja ovakve vrste na području Republike Hrvatske kako bi se košarka u kolicima prikazala na „velikom platnu“. Želja je povećati vidljivost kraljice sportova kako bi uključili što veći broj osoba s invalidetom u sport.

Za prijavu su potrebna 4 igrača prema bodovnoj klasifikaciji. Za više informacija kontaktirajte nas na kroz prijavu ili kontakt na web stranici.
Prijave-kontakt forma na hskuk@hskuk.hr , predmet : prijava na 3×3

Prijava na 3×3


    3x3 Službena pravila košarke u kolicima

    3×3 IWBF pravila – 2019 Verzija 1 (HR)

    3×3 IWBF rules – 2021 Version 1 (EN)