Press

Hrvatski savez košarke u kolicima je nacionalni savez osoba s invaliditetom koji regulira košarku u kolicima u Republici Hrvatskoj. Neprofitna organizacija  po pravnoj osobnosti savez udruga, osnovana 2007. godine na inicijativu tri kluba- KKI Stela (KKI Zagreb), KKI Brod, te KKI Vodice(KKI Šibenik).
Košarka se u Hrvatskoj igra od od 70-ih godina XX. stoljeća.
Košarka u kolicima je momčadski sport osoba s invaliditetom, za osobe koje imaju minimalnu tjelesno oštećenje koje ih priječi igranju košarke
Najčešće se to odnosi na oštećenja kralježnice i donjih dijelova ekstremiteta tijela (paraplegija, parapareza, paraliza i sl.).
Norme i pravila natjecanja propisane su od strane Svjetske košarkaške federacije košarku u kolicima(IWBF), a igra se isključivo vozeći se i kretajući se koristeći isključivo ruke u posebnim sportskim kolicima po parketu.

Posebnost ovog sporta je da su pravila samo prilagođena kolicima. Igrači ih koriste kao noge.
Broj igrač,visina koša, veličina lopte, dimenzije terena, te pravila preuzeti su iz regularne košarke te prenesena I prilagođena parasportu.
Košarku u kolicima mogu igrati igraju djevojke, dječaci, kao i žene i muškarci.

Nazivaju je još kraljicom sportova osoba s invaliditetom zbog brze i dinamične igre pune kontakta, te kretanja s loptom.

Ujedno je najbrojniji sport u Hrvatskoj ( oko 170 igrača), dok se procjenjuje da unutar 82 nacinalna sportska saveza ima oko 100. 000 igrača košarke u kolicima.

Posebnost, a ujedno i ljepota sporta je da unutar jednog tima igra više osoba s invaliditetom potpuno različitih dijagnoza.

U PRESS kitu fotografija je nekoliko fotografija visoke kvalitete koje možete koristiti prilikom objava tekstova o našem HSKUK-u, ali svakako nije dopušteno korištenje i objava istih bez našeg pismenog dopuštenja i odobrenja pisanog sadržaja.

PREUZMITE PRESS KIT