O NAMA

Hrvatski savez košarke u kolicima nacionalni je savez osoba s invaliditetom koji okuplja udruge, klubove košarke u kolicima.
Savez je redovna članica Hrvatskog paraolimpijskog odbora, te članica IWBF-a.
Osnovan je s ciljem promicanja, poticanja i unaprijeđenja košarke u kolicima- sporta osoba s invaliditetom(OSI), poboljšanje psihološke stabilnosti i fizičke kondicije kod braniteljske populacije i osoba sa invaliditetom.
Savez se bavi uređenjem pitanja koje odnose na registraciju sportaša osoba s invaliditetom, okupljanje i uključivanje OSI u sport, uređuje pitanje statusa sportaša i drugih sportskih djelatnika članica Saveza.
Također skrbi o nacionalnim ekipama košarke u kolicima i uvjetima za pripreme i nastupe na Paraolimpijskim igrama, svjetskim i europskim prvenstvima i dr. velikim priredbama.
Organizira priredbe, okupljanje sportaša, te skrbi o nacionalnoj selekciji i zajedno sa HPO širi paraolimpijske ideje i jača paraolimpijski pokret.

Savez po pravnoj osobnosti savez udruga, te je osnovan 2007. godine na inicijativu tri kluba- KKI Stela (KKI Zagreb), KKI Brod, te KKI Vodice(KKI Šibenik).
Timski je sport osoba s invaliditetom, za osobe koje imaju minimalnu tjelesno oštećenje koje ih priječi igranju košarke
Najčešće se to odnosi na oštećenja kralježnice i donjih dijelova ekstremiteta tijela (paraplegija, parapareza, paraliza i sl.).
Norme i pravila natjecanja propisane su od strane Svjetske košarkaške federacije košarku u kolicima(IWBF), a igra se isključivo vozeći se i kretajući se koristeći isključivo ruke u posebnim sportskim kolicima po parketu. Posebnost ovog sporta je da su pravila samo prilagođena kolicima. Igrači ih koriste kao noge.
Visina koša, veličina lopte, dimenzije terena, te pravila preuzeti su iz regularne košarke te prenesena i prilagođena parasportu.
Košarku u kolicima mogu igrati igraju djevojke, dječaci, kao i žene i muškarci.

IWBF (International Wheelchair Basketball Federation) broji 82 nacionalna saveza koji djeluju u svijetu, a taj se broj svake godine povećava.
Procjenjuje se da danas košarku u kolicima igra preko 100 000 igrača diljem svijeta bilo rekreativno, bilo natjecateljski kroz klubove ili u nacionalnim vrstama.
U Europi su reprezentacije zbog značajnog broja podijeljene među divizijama.
Ukupno je 30-tak stalnih članica, koje se natječu u dvogodišnjim razmacima, pa se tako A i C divizija održavaju skupa, te naredne godine B divizija. Svaka divizija ima 10 članica.
Hrvatska reprezentacija je trenutno u B diviziji.
Postoji i mogućnost napredovanja u višu diviziju, ukoliko se osvoji prvo ili drugo mjesto.
Prve četiri reprezentacije iz A divizije stječu pravo sudjelovanja na Svjetskom prvenstvu, dok zadnje dvije iz A i B divizije razigravaju za ostanak ili ispadanje u nižu diviziju.
Prvoplasirani imaju direktan plasman na Paraolimpijske igre dok ostali igraju kvalifikacije za plasman.

U Hrvatskoj je za vrijeme bivše Jugoslavije postojao jedan klub, i to u Zagrebu. Poslije Domovinskog rata u Hrvatskoj broj osoba s invaliditetom je znatno porastao što je doprinijelo osnivanju novih klubova (u Slavonskom Brodu i u Vodicama).

Tako se uz dogovor postojeća tri kluba počela igrati i Hrvatska liga košarke u kolicima.

Prvo državno prvenstvo odigrano je 2005. Prvi hrvatski Kup košarke u kolicima odigran je 2008. godine u Varaždinu.

Tako je na inicijativu osnivača, 3 postojeća košarkaška kluba: KKI”Brod” iz Slavonskog Broda, KK”Stela” iz Zagreba. KKI “Vodice” iz Vodica, osnovan i HRVATSKI SAVEZ KOŠARKE U KOLICIMA (HSKUK ) 25. rujna 2007. godine.

Savez ima viziju da se osobe s invaliditetom, kao subjekti u izjednačenim mogućnostima, tretiraju tako da se i u radu i u sportu poštuje njihovo ljudsko dostojanstvo.

Naš savez ima cilj razvijanja društvene svijesti o pravima, potrebama i potencijalima osoba sa invaliditetom, te zagovaranje modela za njihovo ravnopravno i aktivno sudjelovanje i uključivane u sport i razvoj invalidske sportske zajednice i uključivanje što većeg broja invalida u košarku svih doba i uzrasta.

Košarka u invalidskim sportskim kolicima je sportska disciplina koja zahtijeva mnogo snage, umijeća i spretnosti.

Ovo je i vrlo skup sport, cijena jednih sportskih kolica je od 40.000 do 60.000 kn.

Trenutno u Hrvatskoj djeluje 11 klubova ( Zagreb,Slavonski Brod, Zadar, Koprivnica, Varaždin, Kostrena, Šibenik, Split, Zagreb II I Brod II, te Brod na Savi).

Svi klubovi igraju Hrvatsku ligu i Hrvatski Kup košarke u kolicima, te sudjeluju i na raznim međunarodnim natjecanjima.

U Europi djeluju klupska natjecanja Euro liga 1, Euro liga 2 i Euro liga 3, u kojima nastupaju i naši klubovi.

Trenutno se igra i Međunarodna liga košarke u kolicima (NLB) liga, gdje sudjeluju klubovi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije, Srbije, Italije. Hrvatska sudjeluje s dva predstavnika KKI Zagreb I KKOI Zadar.

Partneri

Sponzori