KKI Stela postaje razvojni centar i pokretač klubova u Hrvatskoj, kasnije postaje KKI Zagreb i to ostaje sve do danas.

Kasnije  se priključuju KKI Vodice (2006.)klubovi se počinju međusobno natjecati kroz turnire.

2007.godine kada su postojala tek tri kluba, na zajedničku inicijativu pokreće se Hrvatski savez košarke u kolicima, kako bi se stekli preduvjeti za organizaciju natjecanja. Prvim predsjednikom Hrvatskog saveza košarke u kolicima je izabran Ivica Vujica koji na toj funkciji ostaje do danas.

Prvi naslov prvaka Hrvatske su osvojile KKI Vodice u sezoni 2005/2006 godine. Prvo proširenje saveza događa se u sezoni 2013/2014. kada jedinstvena liga broji 5 klubova. U sezoni 2018/2019 nastupio je rekordan broj klubova te je jedinstvena liga broja čak 10 klubova.

Košarka u kolicima ima dugu tradiciju. Prva zabilježena službena utakmica je odigrana na prostoru Hrvatske 70- tih godina 20.stoljeća protiv SR Slovenije i SR Hrvatske u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji. U Hrvatskoj kroz 80-te i 90-te godine postoji samo jedan klub koji je bio u sklopu Društva paraplegičara Zagreb.

Pravi uzlet košarka u kolicima doživljava nakon Domovinskog rata, kada se priključuju mladi branitelji Hrvatske. Organizacijski potpomognuta od strane Kineziološkog fakulteta u Zagrebu s dr.sc. Dubravkom Ciligom počinju strukturirano trenirati. Rade se i prve vježbe i testovi, te stručni radovi i stručna literatura.

Tadašnji klub sportske sekcije društva paraplegičara Zagreb se odvaja u jedinstvenu cjelinu u KKI Stela koji postaje uz KKI Brod iz Slavonskog Broda temelj Hrvatske košarke u kolicima sve do danas. 1998. godine osnivaju se prva dva kluba KKI Brod iz Slavonskog Broda i KKI Stela (danas KKI Zagreb).

Nakon promišljanja želja je vodstva Saveza za dodatnom promocijom košarke u kolicima te kako bi se košarka u kolicima pokušala približiti osobama s invaliditetom u želji pomasovljenja sporta, te je 2008. u gradu Varaždinu odigran I. Kup Hrvatske za košarkaše u kolicima. Prvi osvajač kupa Hrvatske je bio KKI Stela( KKI Zagreb).

Slijedeći kup je odigran u 2009. Godine u Vukovaru. Kup se tradicionalno igra na poziv grada domaćina/ organizatora gdje postoji želja za osnivanjem kluba.

Brojčano najveći kup je odigran u Zagrebu, te je trajao dva dana i ukupno je sudjelovalo 12 klubova. Dakle natjecalo se preko 100 osoba s invaliditetom uz live prijenos.

Najtrofeniji klub u Hrvatskoj je KKI Zagreb sa osvojenih 11 titula Prvaka Hrvatske(9 zaredom), te 7 titula Hrvatskog kupa(6 za redom).

Volontiraj
Savez je trenutno funkcionira na volonterskoj bazi. Smatramo da je potrebno ulagati u sport kao preduvjet izgradnje infrastrukture za postizanje rezultata.
Tako tražimo kroz projekte projektne koordinatore i voditelje projekata,  trenere, fizioterapeute, kineziologe, administratore i volontere kako za reprezentaciju tako i za klubove.
Klubovi su mreža klubova rasprostranjena po cijeloj Republici Hrvatskoj.
Ukoliko biste željeli postati dio naše sportske priče, javite se na hskuk@hskuk.hr

Volontiraj
1970-
Prva zabilježena službena utakmica je odigrana na prostoru Hrvatske protiv SR Slovenije i SR Hrvatske u tadašnjoj bivšoj Jugoslaviji.
1998
Osnivaju se prva dva kluba KKI Brod iz Slavonskog Broda i KKI Stela (danas KKI Zagreb)
2006
klubovi se počinju međusobno natjecati kroz turnire
2006
Prvi naslov prvaka Hrvatske su osvojile KKI Vodice u sezoni 2005/2006 godine.
2007
Pokreće se Hrvatski savez košarke u kolicima; Izabran prvi predsjednik Hrvatskog saveza košarke u kolicima Ivica Vujica
2008
U gradu Varaždinu odigran I. Kup Hrvatske za košarkaše u kolicima.
2009
Slijedeći kup je odigran u Vukovaru.
2013
2013/2014 Jedinstvena liga broji 5 klubova
2018
2018/2019 nastupa rekordan broj klubova te jedinstvena liga broji čak 10 klubova.