Zdravstveni status

Zdravlje i sigurnost košarkaša u kolicima je jedan od temeljnih prioriteta Hrvatskog saveza košarke u kolicima!

Hrvatski savez košarke u kolicima posebnu pozornost posvećuje zdravstvenom statusu košarkaša ponajviše unutar natjecanja koje su pod njegovom ingerencijom što se odnosi na natjecanje lige i natjecanje kupa sukladno Zakonu o športu kojim je definiran obvezan zdravstveni pregled sportaša u ovlaštenoj ustanovi. Pregled traje 10- ak minuta, a u mogućnosti je doslovce spasiti život, posebno jer se radi o osobama s invaliditetom.
Koliko nam je važna briga o zdravlju govori činjenica da je I. sudac dužan isključiti sve igrače koji isti nisu napravili, te su udaljeni sa sportskog terena do donošenja zdravstvene ispravnosti  na uvid. 
Svi aktivni igrači dužni su sukladno općim aktima imati potvrdu od zdravstvenom pregledu kako bi mogli sudjelovati u natjecanjima pod ingerencijom HSKUK-a.

Antidoping
Antidoping, poput pravila natjecanja, jesu sportska pravila kojima se reguliraju uvjeti bavljenja sportom. Sportaši, sportsko pomoćno osoblje i ostale osobe prihvaćaju ova pravila kao uvjet sudjelovanja i ova će ih pravila obvezivati. Ova pravila i postupci specifični za sport, s ciljem provedbe načela borbe protiv dopinga globalno i usklađeno, su zasebne naravi i stoga nije namjera da podliježu ili budu ograničena bilo kakvim nacionalnim zahtjevima i pravnim standardima važećima za kaznene postupke ili radne odnose.
U Hrvatskoj antidopingom, te popisom nedozvoljenih sredstava se bavi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koje provodi kroz Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.
Zakonski je reguliran Zakon o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine“ br. 100/18)
Na svjetskoj razini smjernice donosi World Anti-Doping Agency (WADA)

Svjetski antidopinški kodeks

Pravilnik za borbu protiv dopinga

Vodič za sportaše

Obrazac za prijavu za terapijsko izuzeće

Međunarodni standard za terapijska izuzeće