KLASIFIKACIJA IGRAČA KOŠARKE U KOLICIMA

Klasificiranje igrača košarke u kolicima je zasnovano na funkcionalnom  kapacitetu pojedinog igrača za izvršavanje vještina neophodnih za igru – guranje, zakretanje, skok, vođenje lopte, dodavanje i hvatanje.  Klasifikacija nije procjena razine igračkih sposobnosti već procjena funkcionalnog kapaciteta za izvedbu zadataka. Konkretno, kretnje trupa i stabilnost igrača koje klasifikator uoči tijekom pravih košarkaških situacija u igri čine osnovu dodjeljivanja određene klase ili razreda.

KLASE/RAZREDI

Igračima se dodjeljuju bodovi kao njihova klasifikacija – 1, 2, 3 i 4 su klase  s mogućnošću dodjele 0,5 klase za slučajeve koji su između dvije klase odnosno ne uklapaju se u niti jednu klasu od navedenih klasa te klasa 4,5 za igrače s minimalnim oštećenjem, a maksimalnim funkcionalnim kapacitetom.

OPSEG KRETNJE/AKCIJE

Klase su definirane „opsegom kretnji“. Svaka pojedina klasa ima definirani makcimalni opseg kretnje koju igrač može izvesti. Opseg kretnje odnosi se na krajnji dohvat igrača koji mu dopušta stabilnost trupa bez da se drži rukama za kolica,a prije nego izgubi ravnotežu.

KARAKTERISTIKE KLASA

Svaka klasa ima svoje karakteristike, koje koriste klasifikatori za što preciznije određivanje klase igrača. Te karakteristike su vidljive u svakoj košarkaškoj vještini prilikom klasifikacijskog postupka.

KAKO KLASIFICIRATI

Igrači se promatraju u sportskim kolicima prilikom treninga prije početka turnira. Igraču je dodjeljena početna klasa s kojom će početi igrati na turniru.  Nakon toga igrač se promatra u utakmici odnosno u natjecateljskim situacijama koje su realnije i stvarnije za određivanje klase te se na temelju tih promatranja donosi konačna odluka o visini klase. Taj postupak morajuprolaziti samo novi igrači koji nisu bili prethodno kladificirani. Igrači koji su jednom stekli međunarodnu klasifikaciju ne moraju prolaziti postupak rekvalifikacije na svakom sljedećem turniru.

USKLAĐIVANJE KLASA IGRAČA KOJI SU U IGRI

Dozvoljen zbroj bodova igrača u igri odnosno petorke u igi je 14,0 na međunarodnim turnirima (na klupskim turnirima dozvoljen je zbroj  14,5 bodova). Što znači da ukupan zbroj pojedinih klasa igrača koji trenutno sudjeluju u igri ne smije biti preko 14,0 bodova jer u protivnom ako trener dozvoli da je zbroj veći od 14,0, a suci to primjete momčad koja ima veći broj bodovaod dozvoljenog trener dobiva tehničku pogrešku.