FINALE PRVENSTVA HRVATSKE I. LIGA 2022/2023

 

Finalne utakmice I. Lige Hrvatske košarke u kolicima odigrane su u Zadru. Prvi par su bili domaćini KKOI Zadar i gosti KKI Brod, a drugi par su bili KKI Zagreb i KKI Split.

 

 

P1 KKOI Zadar – KKI Brod (64 : 59)

 

U prvom polufinalnom susretu igrali su domaćini KKOI Zadar protiv gostiju KKI Broda. Domaćin bolje otvara utakmicu te na početku prelazi u vodstvo, a do kraja prve četvrtine imaju +5 (15:10). U nastavku, KKI Brod igra puno bolje i zabijaju domaćinima čak 19 koševa u drugoj četvrtini. Na početku treće četvrtine hrabri Brođani preuzimaju vodstvo, međutim domaćin se uspio smiriti i do kraja četvrtine su opet u prednosti. Jedan od najzaslužnijih za vodstvo Zadra je svakako njihov nominalno prvi centar Dino Kolega koji je kroz susret zabio čak 32 koša. U zadnjoj četvrtini vodila se borba za svaku loptu, a u toj borbi Zadrani su izvukli deblji kraj, te ulaze u finale s razlikom +5 (64:59).

 

 

P2 KKI Zagreb – KKI Split (48 : 71)

 

U drugoj polufinalnoj utakmici igrali su KKI Zagreb i KKI Split. Splićani su odlično otvorili utakmicu, dok je s druge strane izgledalo kao da Zagrepčani spavaju, što je i omogućilo rezultat od 8:23 u korist KKI Splita. U nastavku utakmice Zagreb igra nešto bolje ali to nije bilo dovoljno da poraze razigrane Splićane i da nadoknade razliku iz prve četvrtine. Nakon odmora na poluvremenu KKI Split ponovno podiže  tempo igre te povećavaju već sada nedostižnu razliku na +23 ((54:31). Također valja napomenuti da je u redovima Splita odličnu utakmicu odigrao Stipan Pešić koji je zabio 23 koša. U zadnjoj četvrtini Splićani mirno privode utakmicu kraju koja završava uvjerljivom pobjedom KKI Splita (48:71) koji potpuno zasluženo ulaze u finale.

 

UTAKMICA ZA TREĆE MJESTO

 

KKI Brod – KKI Zagreb (57 : 71)

 

U utakmici za treće mjesto igrali su KKI Brod i KKI Zagreb. Brođani odlično otvaraju utakmicu te pod vodstvom Željka Kladarića ostvaruju prednost u prvom dijelu susreta koji se igrao koš za koš. Favorit se nije dobro snašao u tom naletu KKI Broda. Rezultat na semaforu na kraju poluvremena je bio 29:28 za KKI Brod. Tek u nastavku Zagrepčani se bude i precizan je pod košem prvi centar Zagreba Alex Franjul, a Luka Bastalić kontrama kažnjava svaku grešku KKI Broda. U nimalo laganoj utakmici KKI Zagreb pobjeđuje i osvaja brončanu medalju. Rezultat je bio +14 za Zagrepčane (57:71).

 

FINALE

 

KKOI Zadar – KKI Split (57 : 55)

 

Konačno finalna utakmica da se zaokruži sezona. Potpuno zasluženo u finalu igraju KKOI Zadar i KKI Split. Ovo finale je počelo prednošću Splićana koja se do kraja poluvremena postepeno povećavala. Rezultat je bio 26:37 u korist KKI Splita. Iz njihovih redova valja istaknuti Stipana Pešića koji je uz brojne asistencije zabio 23 koša i Dinu Sinovčića koji je zabio 18 koševa. Na poluvremenu je izgledalo kako Splićani samo trebaju mirno završiti utakmicu, međutim u drugom dijelu finala dolazi do preokreta te Zadrani uspijevaju ne samo nadoknaditi razliku od +11, nego preokreću rezultat u svoju korist i prelaze u prednost. Najzaslužniji za preokret su svakako Zadarski centri Dino Kolega sa 26 koševa i Ante Rubeša sa 17 koševa. U zadnjoj četvrtini utakmica se igrala koš za koš, kako to i doliči pravom finalu. Zadar je na kraju slavio i osvojio zlato s rezultatom 57:55.

 

Konačni poredak ekipa u I. ligu PH u košarci u kolicima u sezoni 2022/2023 je sljedeći:

 

                                                                                         1. KKOI Zadar

                                                                                         2. KKI Split

                                                                                         3. KKI Zagreb

                                                                                         4. KKI Brod

 

 

 

Sukladno čl. 5.6 Propozicija natjecanja, pobjednik prvenstva Hrvatske u košarci u kolicima za sezonu 2021/2022 je KKOI ZADAR.

 

 

TOP 5 STRIJELACA

                                                                                   1. Kolega D. (KKOI Zadar) – 170

                                                                                   2. Franjul A. (KKI Zagreb) – 169

                                                                                   3. Bastalić L. (KKI Zagreb) – 136

                                                                                   4. Sinovčić D. (KKI Split) – 131

                                                                                   5. Pešić S. (KKI Split) – 117